Izvještaj: Tatre 2018

  0
  127

  Tatre su najviši dio planinskg lanca Karpata. Dijele se na Visoke i Niske Tatre. Naš cilj ovog puta bile su Visoke Tatre koje se nalaze  na granici Slovačke i Poljske. Viske Tatre su inače jedini planinski dio iz karpatske grupe koje su alpskog tipa sa oštrim kamenitim vrhovima. U ovom masivu se nalazi 24 vrha sa visinom iznad 2500 mnv i 85 planinskih jezera. Tatranski nacionalni park u Slovačkoj osnovan je 1948 godine dok je Poljski osnovan 1954 godine.

  Sedam članova našeg kluba i jedan član Subre iz Herce Novog uputilo se 18.08.2018 godine u pravcu Slovačke sa namjerom da ovog puta popne Rysy 2503 mnv i susjedni takođe Rysy 2499 mnv najviši vrh Poljske.

  Odlučili smo se za smješaj u mjestu Štrba 12 km udaljenom od Štrpskog Plesa (jezera) polazne tačke za uspon na Rysy. Šrpske Pleso je jedan od poznaijih skijaških centara Slovačke sa lijepim jezerom na nadmorskoj visini od 1335 m.

  Na uspon smo krenuli u 6 časova. Od Štrpskog Plesa kretali smo se crvenom satzom  do Popradskog Plesa (jezera) koje je na visini od 1494 m u trajanju od 1 čas i 15 minuta. Dalje smo nastavili plavom stazom do ulaska u Žable dolinu odakle ponovo voidi crvena satza. Ovaj dio staze presijeca nekoliko potoka preko kojih su postavljeni drveni mostići. Na 1920 mnv naišli smo na dva jezera veliko i malo Žable Pleso koja su nas podsjetila na Zeleni Vir sa Durmitora

  Poslije nekih 3 časa i 30 minuta uspona dobro uređenom stazom, možda i previše uređenom što je djelo njemačkih zarobljenika poslije drugog svjeskog rata, stigli smo do planinarskog doma Chata pod Rysymi na nadmorskoj visini od 2250 m.

  Poslije kraćeg odmora i popijenog točenog piva iznešenog na leđima planinara, a nekoliko njih sa tim tovarom smo pretekli uz put, nasavili smo još nekih pedesetak minuta uz slabu kišicu do vrha

  Na vrhu, oštrom i kamenitom, ima mjesta za nekoliko planinara. Uspjeli smo da napravimo nekoliko fotografija i vrh ustupimo novo pridošlim. Iznenađeni i zadivljeni brojem planinara većinom mladih koliko do sada nismo vidjeli ni na jednoj planini i pored toga što je bio radni dan, spustili smo se do Popradskog Plesa. Tu smo se zadržali oko pola časa i nastavili do parkina u Štrpskom Plesu

  Poslije napornog dana, pređenih 28 km i savladanog uspona od 1168 m, u apartmanu u kome smo bili smješteni zahvaljujući  našim vrijednim koleginicama imali smo bogatu večeru. Žućenica sa obližnje livade, pečenje i njeguška kobasica koje smo prošvercovali preko mađarske granice zaslađeni su palačinkama koje nam je spremio Ivica.

  Sledećeg jutra posjetili smo Poprad na putu za narodni park “Slovensky raj”. Nacionalni park Slovenski raj zahvata površinu od 210 km2 i sa 300 km pješačkih staza predstavlja pravi izazov. Mi smo se odlučili po preporuci za najatraktivniju stazu Sucha Bela.  Sama staza je duga  4 km sa visinskom razlikom od 409 m sa nekoliko vodopada.

  Poslije tri dana provedena u Slovačkoj preselili smo se u Poljsku odnosno Krakov. Cilj našeg boravka u Krakovu pored obilaska samog grada bio je i rudnik soli u obližnjoj Vjeličkoj.

  Rudnik u Vjeličkoj je pod zaštitom UNESKO-a i najstariji je aktivni rudnik u svijetu. Rudnik ima 9 nivoa, prvi je na 64 m dubine, a 9 na 327 m sa dužinom hodnika od 300 km. Pored brojnih kapela, ovde se nalazi i najstariji muzej rudarstva na svijetu gdje možete vidjeti različite alate, oruđa kao i cjelokupnu opremu koju su rudari koristili tokom istorije. A ako ste raspoloženi da se ugrijete uz kafu ili čaj ili nešto pojedete – u samom rudniku postoji kafić i restoran. Takođe, ovde se često održavaju i koncerti, sportska dešavanja, mise u katedralama, kao i vjenčanja. Najpopularnija pećina naziva se “Pećina patuljaka”. Jedna od najvećih i najposjećenijih kapela jeste Kapela Svete Kinge koja je izgrađena u drugoj polovini 19. veka. Na tavanicama kapele nalazi se pet prekrasnih lustera. Pored lustera, tu se nalazi i oltar, kao i reljefni prikazi i ukrasi, kipovi, a sve to je napravljeno samo od soli. Kako je so iz rudnika Vjelička veoma pogodna za oblikovanje, nešto što će vas sigurno očarati jesu i skulpture od soli. Nešto što sigurno niste mislili da možete da vidite u rudniku ispod zemlje jesu jezera, i to dva neverovatna jezera koja se nalaze na čak 104 metara dubine. Jezera odlikuje i odlična akustika, pa ćete moći da uživate u zvucima Šopena bez ikakvih smetnji

  Autor: Ljubiša Nenezić

   

   

  Postavi odgovor

  Please enter your comment!
  Unesite Vaše ime ovdje