IZVJEŠTAJ : Torna

  0
  76

  Uz početno okupljaje i pozdrav cijele ekipe, vodič se postarao da utvrdi da li svi imaju ono što je potrebno za ovu turu. Krenuli smo kanjonom Morače sa malim kombijem i jednim automobilom. Nakon nekih sat i po vremena vožnje došli smo do krajnje tačke dokle naša vozila mogu doći – Gornjeg Lipova. Svježe markiranom stazom krenuli smo laganim tempom, oko 9:30h, ka vrhu s obzirom da je grupa bila mješovita i po starosnoj dobi i kondiciono 😉 Obrad, kao vodič ove ture je bio na čelu kolone, dok je mene postavio na začelje grupe. Bilo je članova koji su u startu htjeli da sjednu na nižim dionicama staze i da čitaju knjigu, ali uz mali trik 😉 doveli smo ih do dobro poznatog bora ispod prevoja što je bilo…. metara uspona. Kretanje do ovog mjesta podrazumjevalo je kretanje večim dijelom kroz šumu i u samom završnom dijelu kroz travom prekriveni kameniti dio. Kod tog istog bora grupa se grupisala, napravljen je dogovor ko želi da nastavi dalje a ko ipak da ostane tu i da uživa u pogledu na Gradište i okolne vrhove kao i onome što je za taj dan postigao 😉 Uspon od 600 m nije malo!

  Iznad tog prevoja na Đedovom dolu nas su čekali Aco Popović i Slavko Stević iz PK Bjelasice. Dan za planine je bio kao izmišljen. Na prevoju iznad Đedovog dola je vjetar bio nešto jači ali s obzirom da je do tada uspon bio velik napravili smo kratku pauzu, zaista kratku, imajući na umu da je kratak dan i da noć pada ranije.

  Krenuli smo dalje ka vrhu odlično markiranom stazom a pogled nam se pružao na Dragovića polje ali i na snijegom blago prekrivene vrhove Stolova, Put nas vodi dijelom preko sipara a zatim i preko terena koji ima veliki nagib i gdje će pri povratku biti potreba opreznost. Štapovi se ostavljaju ispod stijene i jedna drugarica želi da odustane ali s obzirom da je do vrha još samo nekih dvadesetak minuta cijela grupa nije za to da ostane tu već je svi zovu gore, te je ona učinila dodatni napor i ispela se zajedno sa grupom.

  Na vrhu kao i uvijek osmjeh na licu svih! I naravno poziranje! I vodič prvi među svima ima poze. Izvlači i zastavu kluba Komovi, obavezno, kao i ja mog, dok se Aco i Slavko šale da su svoju zaboravili J Jedna, druga, treća, peta fotka profi fotografa Balše, i Mime a i ostalih ne profi fotografa za uspomenu! Pogled sa Torne je zaista upečatljiv – Tali (Rula glava, Kule), Jablanov vrh, Stolovi, Gradište i brojni drugi vrhovi. Već padaju i dogovori šta sledeće peti.

  Dogovaramo se da klopamo niže kako bi onaj detalj sa uspona spustili što prije a i izbjegli mogućnost da mrak padne prije šume, obzirom da je kretanje bilo nešto kasnije. Spuštamo se svi sigurno i lagano, pravimo pauzu prije Đedovog dola za klopu. Vadi ko šta ima. Neki čak i bijeli i crni luk i ljutu papričicu J Pravi obrok J

  Nakon toga nastavljamo brzim korakom dolje i uspijevamo da stignemo prije mraka, nešto prije 17h, do Gornjeg Lipova i kombija gdje se nalazimo sa dijelom grupe koja je odustala od uspona.

  Visinska razlika koja je pređena je oko 1100 metara. Početna tačka iz Gornjeg lipova je na 1200 mnv a Vrh Torne je na 2277 mnv. Cijela grupa je zadovoljna usponom i turom. Vrijeme nam je bilo naklonjeno, skoro bez vjetra, osim u dijelu Đedovog dola i nešto iznad njega i što je najvažnije svi su se vratili bez ijedne ogrebotine sa izuzetno zahtjevne ture!

  Galeriju sa uspona na Tornu možete vidjeti na https://plus.google.com/photos/105970844607994005181/albums/6215095501708784929

  Podijeli
  Prethodni tekstNAJAVA : KRISITOR
  Sledeći tekstNAJAVA : RUMIJA

  Postavi odgovor

  Please enter your comment!
  Unesite Vaše ime ovdje