Najava: Mali Žurim, Ilijin vrh, Trebješko ili Kapetanovo jezero

  0
  95

  VRIJEME POLASKA: Nedjelja 16.09. 2018 godine u 7h
  MJESTO POLASKA: Kod crkve Sv.Đorđa pod Goricom
  PREVOZ: Organizovan

  OPIS TURE:
  Mali Žurim, Ilijin i Nikolin vrh sa Kapetanovim jezerom pripadaju Moračkim planinama. Pred ljepotama ove planine zastaje dah. Riječ je o planinsko-livadskom terenu. Do dolaska na Lukavicu preko Nikšića i rudnika ,,Zagrad“ ima oko sat i po vremena. Početna tačka odakle se penju vrhovi je Zagarački katun. Između Žurimova se prolazi i sa desne strane penje Mali Žurim 1962mnv. Samom vrhu Malog Žurima treba oprezno prići pa se savjetuje da se štapovi i torbe ostave na travnatom dijelu planine prije samog vrha radi lične bezbjednosti, ukoliko ima manje iskusnih polaznika. Sa vrha puca dobar pogled na ostatak Moračkih planina, Maganik, Borovnik, dio Krnova gdje su stacionirane vidljive vjetrenjače i ostale uočljive planine. Na vrhu se pravi kraći odmor i onda se podnožjem Živaljeve glavice ide ka siparu Ilijinog vrha 2051mnv. Posle siparskog dijela se penjemo ka Ilijinom vrhu. Kraća pauza. Sa Ilijinog vrha imamo oko 20 minuta hoda ka Nikolinom vrhu. Teren između ova dva vrha može biti nezgodan pa treba obratiti pažnju kako se i gdje staje. Sa Nikolinog vrha puca prelijep pogled na Trebješko-(Kapetanovo jezero). Kraći odmor. Posle pauze se spuštamo preko Radojeve prodoli do Trebješkog-(Kapetanovog jezera) gdje pravimo prvu dužu pauzu. Ko želi može popiti piće ili i ručati u resoranu Minić nadomak jezera. Posle odmora kreće se livadskim dijelom preko Trebješa do Lukavičke crkve i Nikšinog kiljana gdje će nas čekati prevoz.

  TEŽINA TURE: Srednje teška. Potrebna je zavidna kondiciona sprema za ovu turu.Upozoravaju se učesnicnici ture da obrate više pažnje prilikom uspona na vrh Malog Žurima i da se odgovorno ponašaju prilikom boravka na Nikolinom vrhu kako ne bi ugrožavali ličnu i bezbjednost ostalih učesnika. Na stazi do Nikolinog vrha postoji samo 1 izvor pitke vode. Ostali izvori su stacionirani ka mjestu Trebješ i Mala Lukavica.
  DUŽINA TURE: Sve ukupno oko 10km.

  POTREBNA OPREMA: Planinarske gojzerice, slojevita odjeća(neophodno je imati rezervnu presvlaku i odjeću koja štiti od vjetra eventualno i kišnu kabanicu), hrana i voda( minimum 2l) za 1 dan, kačket.

  VODIČ: Strahinja Živaljević, prijave na broj telefona: 067 511 830
  Prijave isključivo SMS/Viber sa tekstom: IME, PREZIME I BROJ TELEFONA POLAZNIKA UKOLIKO PRIJAVLJUJETE I NEKOG DRUGOG).

  NAPOMENA: Za nove polaznike ture potreban je avans u iznosu od 5e koji se može platiti u prostorijama kluba u četvrtak, u vremenskom intervalu od 19-20h.
  BROJ UČESNIKA JE OGRANIČEN

  U slučaju loših vremenskih prilika vodič ima pravo da otkaže turu i dužan je da sve učesnike obavijesti o promjenama.
  Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost.

  Postavi odgovor

  Please enter your comment!
  Unesite Vaše ime ovdje