Najava: Mljet 19-21.05.2018

  0
  38

  Dragi planinari,
  kako nam je 2018 po mnogo čemu značajna godina u planinarksom svijetu, tako i Komovi na svoj četrdeseti rođendan žele sa vama da podijele zanimljive izlete i planinarske pohode.
  Dozvolićete da vam predstavimo drugu po redu turu ove godine van granica naše države.

  PROGRAM:
  19.05.2018-0700h
  Polazak iz Podgorice u 0700h, putovanje preko Niksica i Trebinja do Dubrovnika.
  Od 10-12h šetnja Stradunom a zatim polazak za Ston gdje cemo oko 1300h svratiti na uzgajaliste školjki kamenica (ostriga) i na kracu zakusku.
  U 1400h posjeta tvrđavi Ston koja je duga preko 7 kilometara (najduža tvrđava na svijetu poslije Kineskog zida).
  U 1700h ukrcavanje na trajekt za Mljet. Dolazak i smještaj u dijelu Nacionalnog parka – Polace. Blizu našeg mjesta boravka je samoposluga kao i hotel “Odisej”. Blizu se moze iznajmiti biciklo (oko 7-10€ dnevno). Moguća posjeta umjetnickoj galeriji u Babinom polju ili neka kraća setnja.

  20.05.2018
  Grupa se dijeli na dvije manje grupe

  Grupa 1:
  0730h: Planinarska tura Polace-Goveđari-Montokuc 258mnv, Soline, pješačenje oko Velikog jezera i posjeta katoličkom samostanu i crtkvi Sv. Marije. Povratak u Polace. Trajanje ture oko 3-4h – laka tura.

  Grupa 2:
  0730: Planinarska tura Babino Polje – Glogovac – špilje Ostaševica i Movrica – Rogovići – Veliki grad – Babino Polje (5 sati, srednja tura).

  Napomena za obje grupe:
  Hranu i vodu (najmanje 2l vode) za turu pripremiti i ponijeti sa sobom u rancu kao i zaštitu od sunca.

  Popodne slobodno za šetnje oko Polaca ili voznju bicikla. Uveče zajednicka večera.

  21.05.2018
  0730h Fakultativni izleti brodom za Kozaricu gdje mozemo probati i kupiti domaće vino i druge proizvode u privatnim domacinstvima ili izlet do Odisejeve špilje – cijena 150 kn (oko 20 Eura) za jednu vožnju.

  1500h Povratak: ukrcavanje na trajekt , povratak na kopno i nastavak voznje za Podgoricu. Planirano vrijeme povratka oko 20-21h.

  NAPOMENE:
  1) Po običaju kojeg imaju “Komovi”, cijenom pokrivamo troškove puta pa finalna cijena zavisi od broja prijavljenih. Prema trenutnoj racunici i 18 prijavljenih, tura SA uračunatim smještajem BEZ fakultativnih izleta i zakuski/zajedničke večere košta oko 60€ – zavisi od trenutne vrijednosti kune u odnosu na euro.
  PK Komovi zadržavaju pravo otkazivanja ture ukoliko vremenski uslovi nisu povoljni ili broj prijavljenih nije dovoljan zbog čega bi troškovi po učesniku bili previsoki. O izmjenama nakon prijavljivanja će svi prijavljeni biti obaviješteni. 

  2) Fakultativni izleti i ostali očekivani troškovi: posjeta Stonu-10€, zajednička večera 15€, ulaz u NP Mljet 3-5€, rentiranje bicikla-7-10€, Odisejeva špilja 20€ i sl.

  3) Budući da postoji samoposluga a da hrana nije uračunata u cijenu, računajte da će biti potrebno oko 10€ dnevno za osnovne potrebe. Dakle, minimalan trošak je oko 80€ dok sa obilascima i zajedničkom večerom može biti do 180€.
  Detalje o prevozu ćemo znati naredne nedelje (maksimalan broj polaznika i finalnu projekciju osnovne cijene prema maksimalnom broju polaznika).
  Detalje o načinu prijave (iznos avansa, rokovi za uplatu, kontakt osoba), će biti objavljeni na sajtu blagovremeno.
  Ponesite i opremu za kupanje, eto…ako se ukaže prilika ?.

  Malo više o samom ostrvu i NP.:

  Ostrvo Mljet, a posebno područje Nacionalnog parka „Mljet“ (prvi nacionalni park Hrvatske na moru i ostrvima), zbog obilja prirodnih i istorijskih vrijednosti povezanih brojnim označenim planinarskim stazama s prekrasnim vidicima, pećinama (Odisejeva, Ostaševica, Movrica), dvije “Blatine” (jezera sa slatkom vodom) i dvije “Slatine” (sa slanom vodom), dva morska jezera i otočić sa samostanom Sv. Marije na Velikom jezeru rijedak su evropski prirodni fenomen. Izrazito dobar geografski položaj, geološke karakteristike i morfološko bogatstvo krajolika  daju mogućnost boravka u prirodi i upoznavanja sa obiljem ljepota flore i faune kopna, zraka, mora i podmorja. Osim toga na Mljetu možete posjetiti arheološki lokalitet Polače i Rimsku palatu (najveću na Jadranu poslije Dioklecijanove palače u Splitu), brodogradilište, kaštil-dvorac, terme i dvije bazilike u Polačama, pješčanu plažu sa potokom i spomenikom apostolu Pavlu, krst Sv. Nikoli na Vanjem škoju – sve u Polačama; etno selo Goveđari; vinorodno Blato sa blatinom; Kozaricu sa slatinom; Babino Polje sa proizvodima od svile, najviši vrh Mljeta – Veliki Grad 514mnv, Odisejevu pećinu; slatinu uz Prožuru sa Prožurskim portom, tri crkve i bivšim benediktinskim samostanom, barokne Maranoviće sa lukom Okuklje; zlatarska Korita; Saplunaru sa pijescima; brojne morske i kopnene pećine… i još puno toga.

  NP Mljet: http://np-mljet.hr/

  Postavi odgovor

  Please enter your comment!
  Unesite Vaše ime ovdje